Ghanský diplomat Koffi Atta Annan sa dožíva 75 rokov

08.04.2013 Celý región

New York (TASR) - Ghanský diplomat, bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov Kofi Annan, sa v pondelok 8. apríla dožíva 75 rokov.
Kofi Atta Annan sa narodil 8. apríla 1938 vo vtedajšej britskej kolónii Ghana. Študoval na univerzite v Ženeve (Švajčiarsko), kde získal diplom inžiniera ekonómie, neskôr získal manažérsky diplom Massachusettského technologického inštitútu v Bostone (USA).
Pred zvolením za generálneho tajomníka OSN zastával Annan od roku 1962 v tejto organizácii mnohé významné pozície, poslednou bola funkcia námestníka generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie.

Generálnym tajomníkom OSN od roku 1996
Za generálneho tajomníka OSN ho zvolilo Valné zhromaždenie OSN na návrh Bezpečnostnej rady OSN v decembri 1996 na päťročné funkčné obdobie. Annan bol v poradí siedmym generálnym tajomníkom OSN, ale prvým, ktorého zvolili z radov zamestnancov inštitúcie.
Úradu sa ujal 1. januára 1997 po Egypťanovi Butrusovi Butrusovi-Ghálím. Annanovo druhé funkčné obdobie začalo plynúť 1. januára 2002 a skončilo sa 31. decembra 2006.
Jeho prioritou vo funkcii generálneho tajomníka OSN bola revitalizácia organizácie pomocou komplexných reforiem - programov posilnenia tradičnej práce OSN v oblastiach vývoja a udržiavania medzinárodného mieru a bezpečnosti, posilnenia ochrany ľudských práv, právneho štátu a rovnosti, ako aj tolerancie a ľudskej dôstojnosti zachytených v Charte OSN. Kofi Annan chcel oživiť dôveru verejnosti v OSN prijatím nových partnerov.
V apríli 2000 vydal Správu milénia, nazvanú Sme ľudia: Úloha OSN v 21. storočí, v ktorej apeloval na členské štáty OSN, aby sa zamerali na odstránenie chudoby a sociálnej nerovnosti, zlepšenie vzdelanostnej úrovne, na boj proti AIDS, ochranu životného prostredia a ochranu ľudí pred konfliktami a násilím. Táto správa vytvorila základ pre spoločnú deklaráciu prijatú hlavami štátov a vlád na Miléniovom summite OSN v americkom New Yorku v septembri 2000.
 

Vyberte región